Proteine pe bază de plante în loc de proteine animale
On august 16, 2023 by ChestiiÎn prezent, există peste opt miliarde de oameni pe planetă și se consumă din ce în ce mai multe proteine pe cap de locuitor. Acest lucru înseamnă că animalele și agricultura trebuie să își intensifice din ce în ce mai mult producția pentru a aproviziona întreaga populație. Este viabil pe termen lung să obținem proteine aproape exclusiv de la animale sau ar trebui să alegem opțiuni de proteine vegetale?
Proteinele sunt un macronutrient indispensabil pentru viață.
Proteinele sunt necesare pentru viață. Deficitul de proteine poate provoca modificări morfologice și fiziologice care declanșează boli, iar în unele țări, fără acces la acest macronutrient, poate duce chiar la deces.
În urmă cu câțiva ani, limita de depășit era de 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate pe zi, dar astăzi această valoare aproape s-a dublat, mai ales dacă ne antrenăm. Este necesar să consumăm 1,4 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi, pentru a avea un echilibru corect între ceea ce ingerăm și ceea ce folosim.
Dacă ne antrenăm, această valoare crește de la 1,6 g/kg/greutate la 2,2 g/kg/greutate, și chiar mai mult dacă volumul nostru de antrenament este foarte mare. Atunci când slăbim, aceste valori cresc și mai mult, ajungând până la 3 g/kg/greutate dacă avem un procent de grăsime foarte scăzut, deoarece este vital să menținem masa musculară.
Anabolism în loc de catabolism
Metabolismul nostru se află într-un flux constant între sinteză sau formare și degradare sau distrugere. Pentru a crește masa musculară trebuie să petrecem cât mai mult timp, și la cel mai înalt vârf posibil, pe partea de sinteză proteică.
Dacă nu consumăm proteinele necesare, vom trece în partea opusă, la degradare, iar masa noastră musculară va fi folosită pentru a obține energie și pentru a îndeplini sarcinile de supraviețuire: respirație, circulația sângelui, asigurarea glucozei pentru creier etc.
Din acest motiv, este obligatoriu să consumăm cantități adecvate de proteine în fiecare zi. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este cu alimente de origine animală, cum ar fi animalele sau produsele pe care le produc animalele (în principal ouă și produse lactate).
Cu toate acestea, un număr tot mai mare de persoane caută să limiteze sau chiar să elimine aceste surse de proteine, astfel încât ele trebuie ingerate prin intermediul surselor vegetale. Ce este bun, ce este rău și ce este urât în acest sens?
Proteinele pe bază de plante: partea bună
O publicație din prestigioasa revistă Annual Review of Food Science and Technology face o trecere în revistă amănunțită a proteinelor de origine animală și vegetală. Având în vedere că proteinele își ocupă din ce în ce mai mult rolul care li se cuvine ca macronutrient-cheie, care sunt părțile bune, rele și urâte ale proteinelor vegetale?
Principala sursă de proteine este, de obicei, cea animală. Alimente precum carnea de pasăre, de porc, de vită, de pește și subprodusele de origine animală, cum ar fi ouăle și lactatele, sunt bogate în acest macronutrient, iar absorbția și utilizarea acestuia sunt cele mai eficiente.
De ceva timp, există o cerere tot mai mare de alternative la produsele de origine animală din partea vegetarienilor, veganilor și a celor care caută să reducă proteinele de origine animală, cunoscuți în mod obișnuit sub numele de flexitariști.
Proteinele vegetale sunt mai durabile decât cele animale, dar au și efecte nocive asupra mediului.
Alegerea mai multor surse de proteine vegetale în detrimentul proteinelor animale este căutată în primul rând din trei motive: o sănătate mai bună pentru sine; o sănătate mai bună pentru animale; și o sănătate mai bună pentru planetă.
Cu peste opt miliarde de oameni pe Pământ, pe măsură ce consumul de proteine a crescut, sistemul de achiziții alimentare caută cea mai rapidă modalitate de a ne hrăni. Acest lucru a dus la o creștere substanțială a producției intensive de animale pentru industrializare.
Oamenii de știință, jurnaliștii, celebritățile și activiștii au încurajat în mod deschis consumatorii să treacă de la alimentele de origine animală la cele de origine vegetală pentru o alimentație mai sănătoasă și pentru a salva mediul înconjurător.
Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă
Organizația Națiunilor Unite a identificat în urmă cu câțiva ani necesitatea de a trece de la dietele actuale, bazate în principal pe animale, la diete bazate în principal pe proteine vegetale. Scopul este sustenabilitatea și securitatea alimentară pe termen lung.
Populația mondială în creștere are nevoie de o ofertă sporită de proteine. Una dintre modalitățile de a face acest lucru este prin suplimente proteice pe bază de plante care să fie cât mai apropiate calitativ de suplimentele de origine animală, cum ar fi zerul, cel mai consumat.
Proteinele pe bază de plante: ce este rău și ce este urât
Produsele pe bază de plante sunt, din punct de vedere nutrițional, de o calitate oarecum inferioară și s-ar putea să nu fie atât de bune pentru mediu pe cât se promovează adesea. Orice practică agricolă intensivă, fie că este destinată consumului animal sau uman, are adesea efecte nocive asupra planetei.
Pentru a compensa aceste neajunsuri ale proteinelor vegetale, cum ar fi absența unui aminoacid, se caută o formulă de supliment pe bază de plante și cât mai asemănătoare cu proteina din zer, cel mai consumat supliment proteic din lume.
Malnutriția proteică care provoacă probleme de sănătate și chiar moartea.
Malnutriția proteică (cunoscută și sub numele de malnutriție acută severă) există în multe părți ale lumii, iar în unele țări este cauza de deces la copiii cu vârsta sub doi ani. De aceea, oamenii caută cea mai ieftină, mai rapidă și mai durabilă modalitate de a obține acest macronutrient.
În multe alte părți ale lumii, chiar și în așa-numitele țări „dezvoltate”, există, de asemenea, multe cazuri în care atingerea acestor niveluri de proteine nu este ușoară. Un kilogram de orez costă mult mai puțin și hrănește mult mai mult decât un kilogram de carne de vită, dar cantitatea de proteine este diametral opusă.
Partea proastă: suplimentele de proteine vegetale ca soluție, cu niște „daruri”.
Sursele animale conțin cantități mai mari de aminoacizi decât cele vegetale. În plus, cu doze mai mici de hrană animală obținem grame mai mari de proteine, deoarece trebuie să consumăm mult mai multă hrană vegetală pentru a ajunge la acele grame de proteine.
Acest lucru înseamnă că cu 100 de grame de piept de curcan putem obține între 20 și 25 de grame de proteine, în timp ce cu o cantitate mare de alimente vegetale ar fi necesar să înmulțim cantitatea de alimente de două sau mai multe ori pentru a ajunge la acele 20 – 25 de grame de proteine.
Proteina de soia este una dintre proteinele cel mai des folosite în concentratele de proteine și în izolatele de proteine. Sunt utilizate și alte opțiuni, cum ar fi proteinele din orez sau mazăre. Glutenul de grâu și năutul sunt, de asemenea, oferite în prezent în comerțul mondial.
Pentru a compensa carențele de anumiți aminoacizi din legume, idealul este să se amestece mai multe alimente, cum ar fi orezul și legumele, formând astfel o proteină completă. Suplimentele caută, de asemenea, o astfel de formulă pentru a oferi și ele o proteină completă.
Mesaj de reținut
Proteinele animale reprezintă în prezent modalitatea optimă de ingerare a acestui macronutrient, fie sub formă de alimente, fie sub formă de suplimente. Asta nu înseamnă că este singura, nici pe departe. Din ce în ce mai mult, suplimentele proteice de origine vegetală, cum ar fi soia, orez, mazăre, gluten de grâu sau năut, se apropie de calitatea suplimentelor pe bază de lapte.
Este posibil să schimbăm alimentele din dieta noastră spre opțiuni pe bază de plante, păstrând în același timp un nivel ridicat de proteine. Acest lucru se poate face alegând opțiuni pe bază de plante care sunt bogate în proteine și puteți oricând să vă completați dieta cu suplimente pe bază de plante.
Lasă un răspuns